Završen projekt “Put u život”

JAŠKOVO – Nakon Doma u Zorkovcu koji je svečano zatvoren prije godinu dana kada su njegovi korisnici započeli novi život u tzv. stambenim zajednicama, isto je učinila i druga ustanova za osobe s intelektualnim teškoćama – Centar za rehablitaciju Ozalj. Umjesto da u ustanovi budu trajno smješteni kao do sada, korisnici će ubuduće ondje dolaziti samo na potrebne terapije. Tako je Centar za rehablitaciju Ozalj pretvoren u Centar za pružanje usluga u zajednici, i to prvi takav u Hrvatskoj.

Proces pretvaranja centra za rehabilitaciju u centar za pružanje usluga u zajednici trajao je 15-ak godina, a ne samo zadnje dvije koliko se o tome govori, kazala je ravnateljica Dijana Borović Galović. Radilo se o temeljitim pripremama kroz razne edukacije i pripremom korisnika na realni život.

Osamdeset korisnika živi u 19 stanova, od toga u šest bez podrške, odnosno potpuno samostalno, u pet stanova sa punom podrškom, odnosno sa 24-satnom skrbi. Iako u početku sa strahom, korisnici su se danas gotovo u potpunosti prilagodili na samostalni život.

Sve institucije sličnog tipa u Hrvatskoj krenule su u transformaciju, stoga je za očekivati da će uskoro većina ljudi biti uključena u život zajednice, poručila je resorna ministrica Milanka Opačić. Današnjim činom postavljanja ploče na zgradu Centra u Jaškovu simbolično je završen projekt Put u život.