Obilježeno 73 godine od osnutka 13. Proleterske brigade u Gornjem Sjeničaku

GORNJI SJENIČAK – Prije 73 godine, u Gornjem je Sjeničaku osnovana 13. Proleterska brigada, stoga je na mjestu osnutka položeno cvijeće i zapaljene su svijeće, u čast poginulim borcima slavne brigade, ali i 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Ovih dana vijenci su položeni i u Sošicama kod grobnice poginulim borcima, kao i u Radatovićima također kod spomenika poginulim borcima.

Gornji Sjeničak je nekad bio najveće selo na Kordunu, do poslije 2. Svjetskog rata nikada u njemu nije bilo manje od tisuću stanovnika, istaknuo je predsjednik SUA Karlovačke županije Branko Kljaić i dodao da stoga ne čudi što je brigada formirana upravo ovdje.

U brigadi su se borili pripadnici svih naroda i narodnosti tadašnje Jugoslavije, bilo je i više od 250 stranaca: Rusa, Gruzijaca, Talijana i više od 400 žena. Prilikom formiranja brigada je imala 600 boraca, od kojih su polovica bili članovi KPJ. Brigada je prešla put od oko 17 tisuća kilometara, kroz nju je prošlo oko 10 tisuća boraca, a svaki četvrti ili 25 posto ih je dalo živote za slobodu.