Prva izložba s temom prirodoslovlja u Karlovcu nakon gotovo 20 godina

KARLOVAC – U potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac postavljena je zanimljiva izložba posvećena životu i radu znamenitog hrvatskog prirodoslovca, liječnika i pisca Josipa Kalasancija Schlossera viteza Klekovskog. Radi se o prvoj izložbi s temom prirodoslovlja u Karlovcu nakon gotovo 20 godina.

Schlosser se u znanstvenom radu uglavnom bavio botanikom i entomologijom ostavivši iza sebe niz znanstvenih članaka i knjiga od kojih su najpoznatija djela „Flora Croatica” i „Fauna kornjašah Trojedne kraljevine”. Bio je toliko značajan za znanost da su po njemu nazvane vrste poput karanfila ili fosilnog puža.

Osim posterskih priopćenja koji opisuju njegov život i djelo, posjetitelji mogu vidjeti dio Zbirke kornjaša Schlosser nastale njegovim djelovanjem, kao i herbarske primjerke koje je dr. Schlosser u svom radu prikupio. Također su izloženi i primjerci fosila koji su imenovani Dr. Schlosseru u čast. Izložba je nadopunjena vrijednim izdanjima knjiga u vlasništvu karlovačke Gimnazije. Učenici mogu imati i najviše koristi od ove izložbe jer će sa novim znanjima moći oplemeniti satove biologije.

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem i Gradskim muzejem Križevci, a ostaje otvorena do 3. veljače 2016. godine. Gostovanje izložbe je realizirano sredstvima Grada Karlovca.