U karlovačkoj Općoj bolnici otvorena Mala slobodna knjižnica

KARLOVAC – “Uzmi knjigu – vrati knjigu” – moto je takozvane Male slobodne knjižnice, danas neprofitne organizacije koja je nastala zahvaljujući ideji Amerikanca Todda Bola 2009. godine koji je u čast svojoj pokojnoj majci, koja je bila zaljubljenica u knjige, ispred kuće u Wisconsinu, postavio drveni ormarić s knjigama koje su mogli posuđivati svi koji su to željeli. Jedna takva Mala slobodna knjižnica otvorena je danas u Općoj bolnici Karlovac.

Slobodne knjižnice su ustvari police postavljene na određenom mjestu na kojima se nalaze knjige koje su besplatno dostupne svima koji žele čitati. U svojoj osnovi, slobodne knjižnice su mjesto razmjene knjiga, gdje svatko može uzeti knjigu (ili dvije) i donijeti neku drugu knjigu za čitanje drugima. Cilj Malih slobodnih knjižnica nije samo donijeti knjigu na odjel, nego i povezati ljude čitanjem i druženjem jer knjige inspiriraju, ohrabruju i podučavaju. Police Male slobodne knjižnice postavljene su u dnevne boravke za pacijente, a dostupne su svima koji žele čitati na četiri odjela u bolnici – kardiologiji, ginekologiji, abdominalnoj kirurgiji i traumatologiji i ortopediji.

Ako pacijenti pokažu dobar odaziv, u bolnici razmišljaju o tome da police s knjigama postave u neku od većih čekaonica. Inače, Mala slobodna knjižnica samo je nastavak suradnje između karlovačke Gradske knjižnice i Opće bolnice Karlovac koja je započela 2009. godine putem programa “Bebe u knjižnici” u kojem svaka beba rođena u karlovačkom rodilištu dobije besplatno članstvo godinu dana u knjižnici i edukativni letak o važnosti čitanja bebama.