Učenici OŠ Grabrik okitili Europsko božićno drvce

KARLOVAC – Kakvi su božićni običaji u Danskoj, Italiji, Francuskoj i Grčkoj, što za božićni ručak jedu djeca u Velikoj Britaniji i Irskoj, kakve ukrase za božićno drvce izrađuju u Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj, sve to doznala su djeca iz karlovačke osnovne škole Grabrik u sklopu projekta “Europska razmjena božićnih ukrasa”.

Radi se o projektu koji se provodi na razini Europske unije. Tisuće učenika osnovnih škola u zemljama članicama ručno izrađuju ukrase za božićna drvca te ih potom međusobno razmjenuju. Kroz učenje o običajima i kulturi drugih zemalja djeca na ovaj način uče što znači biti građanin Europe. Ove godine u projektu sudjeluju tri osnovne škole iz Karlovačke županije – Grabrik, Braća Seljan i Dragojla Jarnević.

Kako bi vršnjacima iz ostalih europskih zemalja prikazali hrvatske božićne običaje, učenici Osnovne škole Grabrik izradili su tako 60 božićnih čestitki koje će primateljima dočarati blagdanski ugođaj naših krajeva. Ideja je među učenicima dočekana s oduševljenjem, kažu voditeljice projekta u školi Grabrik, učiteljice engeleskog jezika Nada Škrtić i Božica Pregun. Kako bi božićni ugođaj bio potpun, učenici su pripremili i zanimljiv program, a potom su ukrasima koji su im stigli iz cijele Europe okitili drvce u školskom hodniku.

Učenici škola Braća Seljan i Dragojla Jarnević svoje će drvce okititi u srijedu u Knjižnici za mlade.