Na burzi u studenom 119 osoba više, ali 11 posto manje nego u lanjskom studenom

KARLOVAC – Na kraju studenog u evidenciji Zavoda za zapošljavanje bilo je 9.243 stanovnika Karlovačke županije. Porast je to za 119 osoba u odnosu na listopad, ali i dalje pad ako se gleda prošlogodišnji studeni i to za 11,2 posto.

– Iako je to još relativno visoka brojka, kada se uzme u obzir gospodarska situacija, ipak možemo biti zadovoljni. Ove godine smo imali i pad broja nezaposlenih ispod 10 tisuća što se nije dogodilo u 20 godina, točnije od studenog 1995. godine, kazao nam je predstojnik karlovačkog Područnog ureda HZZ-a Žarko Vukobrat.

Dobrim brojkama doprinosi i odlazak na rad u inozemstvo, ali i Vladine mjere aktivne politike zapošljavanje. Tako su se s prošlog mjeseca s burze odjavile 624 osobe, ali prijavile su se 743 nove osobe od kojih je čak 77 onih koji su ostali bez posla.

Što se mladih tiče, njihov udio u broju nezaposlenih je oko 28 posto što je bolje nego na državnoj razini. Ipak mladima koji razmišljaju o odabiru budućeg zanimanja iz zavoda stiže savjet da odaberu tehnička zanimanja, informatiku ili medicinu jer to su područja u kojima treba povećati broj upisanih učenika ili studenata.

– Mi smo upravo izdali za iduću godinu smjernice za upise u srednje škole i fakultete. Tako područja obrazovanja koja nude najbolju mogućnost zapošljavanja su farmacija, građevina, strojarstvo, elektrotehnika i računarstvo, fizika, matematika, medicina i medicinska biokemija. Dakle, tehnička i informatička zanimanja te medicina, dodaje Vukobat.

S druge pak strane zanimanja poput fotograf, ekonomist, poslovni tajnik, grafički dizajner, poljoprivredni tehničar, politolog ili novinar vrlo lako bi vas mogla dovesti do toga da uđete u statistiku broja nezaposlenih osoba.