Božićni običaji sedam nacionalnih manjina predstavljeni u Kulturnom centru Dubrava

ZAGREB – Pod nazivom “Tradicija koja nas spaja”, sedam nacionalnih manjina grada Zagreba predstavilo je svoje božićne običaje u Kulturnom centru Dubrava. U cilju prihvaćanja i uvažavanja drugih kultura, moramo izgraditi pozitivan stav prema vlastitom nacionalnom bogatstvu i tradiciji, čulo se između ostalog prilikom otvaranja ove manifestacije.

Prije nekoliko godina u Narodnom sveučilištu Dubrava krenulo je održavanje božićne subote, a zatim su se na božićnim radionicama osim hrvatske tradicije počeli prikazivati i običaji nacionalnih manjina, s ciljem da se prvenstveno mladi upoznaju sa starim božićnim običajima pojedinih naroda.

Iako su pojedini običaji slični, ipak ima i osebujnih tradicija. Komercijalizacija je uništila duh Božića, no njegovanjem običaja, on ipak pokušava preživjeti u onom smislu u kojem je to bilo nekad.

Uz Božić uvijek ide i glazba, tako su ove godine dio tradicijskih pjesama predstavili zbor Wisla poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik, Zbor Slovenskog doma, pjevači Ukrajinske zajednice grada Zagreba, Slovačko kulturno društvo Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca, Zdenko Cigoj te Zavičajna udruga Kordunaša Korana iz Zagreba.