bruno_vuljanic

  • December 21, 2015
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Zapošljavanje, obrazovanje, zdravstvena zaštita najveći su problemi s kojima se suočava romska populacija u Europi. Projekt e-Roma Resource koji je za cilj imao promovirati, širiti i razmjenjivati iskustva iz područja rada s romima, a obuhvatio je šest partnerskih organizacija iz pet zemalja pokrio je i Karlovačku županiju.

Projekt vrijedan 440 tisuća eura dijelom je sufinanciran sredstvima Europske unije, a ciljana skupina ovog projekta nisu izravno Romi, već institucije, udruge, pojedinci i organizacije koje se bave romskom manjinom. U Hrvatskoj je najveći problem što se Romi ne izjašnjavaju kao takvi, već se u popisima stanovništva vode kao Hrvati ili Srbi.

Najvažniji rezultat projekta je platforma koja je puštena u rad prije nekoliko mjeseci, a cilj ju je u budućnosti upotpunjavati podacima iz europskih zemalja. Problematika u raznim sferama života postoji i na tome se treba raditi, a razmjena iskustava između zemalja partnera je najvažnija.

U svakom slučaju i projekt e-roma resource u kojem je sudjelovao karlovački ured zavoda za zapošljavanje trebao bi doprinijeti boljem položaju Roma u društvu.