Gripa još nije stigla u Karlovačku županiju

KARLOVAC – Hrvatski zavod za javno zdravstvo izvijestio je da su ovih dana laboratorijski potvrđena prva četiri slučaja gripe u Hrvatskoj u ovoj sezoni, a riječ je o pojedinačnim slučajevima koji još ne znače početak epidemije. U Karlovačku županiju gripa još nije stigla, a još nije ni kasno da se cijepite ako mislite da biste ove sezone mogli dobiti gripu.

Iako je gripa stigla u Hrvatsku, niti jedan slučaj oboljenja od ove bolesti u našoj županiji nije prijavljen. Prošle godine gripa je ranije stigla, te su prvi slučajevi zabilježeni već u tjednu prije Božića. Stanovnici Karlovačke županije čuvaju svoje zdravlje, pa je tako odaziv na cijepljenje protiv gripe ove godine bio puno bolji nego prošlogodšnji.

Podsjetimo, gripa ili influenca akutna je virusna zarazna bolest s visokom temperaturom i bolnim simptomima koji prevladavaju nad respiratornim simptomima. Iz Zavoda za javno zdravstvo napominju da je cijepljenje najbolji način zaštite od gripe i njenih komplikacija. Cijepljenje se preporučuje svima koji žele smanjiti rizik obolijevanja od gripe, razvoj komplikacija, aktivaciju postojeće kronične bolesti, posjete liječniku, potrošnju lijekova i izostanke s posla.