Meteorolozi najavljuju visoke temperature i kišu – Hrvatske vode kažu: neće biti poplava

KARLOVAC – Karlovac je jutros bio jedan od najhladnijih gradova u Hrvatskoj, već za vikend slijedi jugozapadni vjetar koji će temperature podignuti do 10 stupnjeva. Visoke temperature mogle bi ubrzano otopiti velike količine snijega napadalog ne samo u našoj županiji već i u Gorskom Kotaru. Ujedno stigla nam je i kiša, a padat će i u dane vikenda. Sve to zajedno čini savršenu kombinaciju za bujanje rijeka, a pri samom spomenu brojni Karlovčani osjećaju nelagodu. Iz Hrvatskih voda smiruju situaciju, ne očekuje se scenarij iz listopada jer vodostaji ne bi trebali doći do redovnih mjera obrane od poplava, odnosno neće prijeći 7 metara.

– Prema sada trenutno raspoloživim informacijama situacija je dobra, ali to su prognoze. Mi pratimo stanje, pratit ćemo i dalje jer jedna stvar su prognoze, a drugo je ono što će se ostvariti. S obzirom da će temperature naglo porasti može se dogoditi da bude problema na pojedinim mikro lokacijama, više uzrokovano otapanjem snijega, ali od velikih rijeka ne očekujemo probleme, ispričala nam je voditeljica ispostave Hrvatskih voda Karlovac Biljana Željeznjak.

Vodostaji će i dalje rasti, no veliki vodeni val trebao bi izostati. Građani i narednih dana ipak mogu mirno spavati jer Željeznjak dodaje kako su oni već pristupili čišćenju otvora od snijega kako ih situacija ipak ne bi zatekla, a u slučaju bilo kakve promjene stanja, javnost će biti obaviještena.

Što se pak sustava obrane tiče, radi se na projektiranju objekata, odnosno nasipa i zidova uz Kupu uzvodno od Kaštela, kao i objekata uz Koranu i Mrežnicu u Karlovcu.

– U tijeku je izrada nekoliko projektnih rješenja, svaki ugovor ima svoj rok izvođenja s tim da su ti rokovi kada bi dokumentacija trebala biti gotova uglavnom proljeće i ljeto 2016. godine, kaže Željeznjak.

Nakon toga bit će potrebno još dosta godina dok se cijeli sustav izgradi, a Karlovčani postanu sigurni od visokih vodostaja za koje se nadamo da će nas ovog puta ipak zaobići.