garda_bec

BEČ – Karlovačka građanska garda sudjelovala je na 8. Carskom balu koji je prošle subote održan u dvorani povijesne gradske vijećnice u Korneuburgu kraj Beča. Bal je organiziran pod pokroviteljstvom nadvojvode Karla von Habsburg-Lothringena, u suradnji sa Savezom europskih povijesnih postrojbi, a prisustvovali su mu brojni predstavnici austrijskog društveno-političkog života.

– Ovaj bal, osim što je odlična prilika za promociju Karlovca, omogućio nam je i uspostavljanje novih te učvršćivanje postojećih kontakata i dogovora za buduću suradnju. Ostvarili smo srdačne susrete s mnogobrojnim predstavnicima povijesnih postrojbi Europe i s predsjednikom Saveza europskih povijesnih postrojbi, austrijskim general-bojnikom u mirovini, Helmutom A. J. Eberlom. Ove je godine balu prisustvovalo čak pet povijesnih postrojbi iz Hrvatske. Osim naše, tu su bili i pripadnici Počasno-zaštitne bojne OSRH, Križevačke djevojačke straže, Varaždinske građanske garde i Keglevičeve straže Kostel. Karlovačka građanska garda prošle godine u Evianu imala je čast biti primljena u Savez europskih povijesnih postrojbi, čime je ostvarila mogućnost promocije Karlovca, njegove povijesti i tradicije diljem Europe, izjavio je zapovjednik Karlovačke građanske garde Marijan Žaja.

Karlovačku građansku gardu na balu su predstavili zapovjednik Marijan Žaja, dozapovjednik Emil Črne te gardisti Sabina Protulipac i Davorin Balon.