KABA

Međunarodni je dan borbe protiv raka – karcinom je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj

KARLOVAC – Uz srčane bolesti, rak je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj, pa tako i u Karlovačkoj županiji. Kod muškaraca vodeći je rak pluća, a zatim slijede rak prostate i debelog crijeva, u žena na prvom je mjestu rak dojke, a zatim grlića maternice i debelog crijeva. Iako prave prevencije nema, izuzetno je važno karcinom otkriti na vrijeme i započeti liječenje, jer napretkom medicine rak postaje kronična bolest i ne mora nužno dovesti do smrtnog ishoda.

Ključ uspješnog liječenja karcinoma je njegovo rano otkrivanje, a odgoditi bolest možemo i promjenama ponašanja, suzbiti teško ako postoje genetske predispozicije za obolijevanje, kaže dr. Suad Crnica. Nacionalni programi obuhvatili su četiri najčešće kategorije karcinoma – rak debolg crijeva, grlića maternice, dojke i pluća, no u bolnici su prepoznali potrebu da prošire programe i na ostale zloćudne bolesti koje se mogu rano otkriti.

Uz redovite preglede, bitna je i edukacija, a jedna od važnih poruka je i onima koji spadaju u rizične skupine da bez straha obave pretrage, jer velik je broj onih koji i dalje zanemaruju pozive na Nacionalni program ranog otkrivanja raka.

Crnica dodaje i daje prije nekoliko godina bila tek jedna do dvije operacije zloćudnih bolesti dojke tjedno, dok se posljednjih godina taj broj popeo na pet do šest tjedno. To nije posljedica poremećaja koji su nastupili u međuvremenu, već i tehnološkog napretka, ali i odličnog dijagnostičkog tima, kaže Crnica. Inače danas se obilježava Međunarodni dan borbe protiv raka, u cilju ukazivanja na važnost ranog otkrivanja.