Zamjena vodovodnih i kanalizacijskih cijevi u Zvijezdi moguća kroz EU projekt za 19 milijuna kuna

KARLOVAC – Nedavna mjerenja gubitaka vode koje je provela tvrtka Vodovod i kanalizacija pokazala su da u Karlovcu najviše pitke vode nekontrolirano istječe u samom središtu grada. Vodovodna i kanalizacijska mreža u Zvijezdi stara je više od stoljeća, te joj je potrebna hitna sanacija. S tim ciljem ViK je naručio Koncepcijsko rješenje obnove vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava u Zvijezdi, a u planu je sve to financirati iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Vodoopskrbi i kanalizacijski sustav u Zvijezdi izgrađen je početkom prošlog stoljeća. Dotrajao je i potrebno ga je zamijeniti. Zbog mogućnosti natjecanja za sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova karlovačkom Vodovodu i kanalizaciji se ukazala mogućnost da ta projekt i ostvare. Kako bi krenuli u obnovu sustava bilo je potrebno izraditi Koncepcijsko rješenje cijele obnove.

– Koncepcijsko rješenje će biti ugrađeno u urbanističke planove uređenja Zvijezde, a nakon toga ćemo naručiti idejne projekte i glavni projekt. Kada dobijemo sve te projekte, morat ćemo to uskladiti s Gradskom upravom, s kojom je dogovoreno da će nas pratiti na ovom projektu. Također, iz nekih drugih strukturnih i investicijskih fondova mogu se dobiti sredstva za realizaciju prometnice, javne rasvjete, kao i nogostupa. To je jedan veliki zahvat koji će riješiti pitanje komunalne infrastrukture u Zvijezdi, rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije, Ivan Mrzljak.

Koncepcijsko rješenje obnove sustava vodoopskrbe i odvodnje izradio je Hidroprojekt iz Zagreba.

– Zvijezda ima tu sreću da su tu položene stare čelične cijevi koje su se održale tako dugo. No, one su sada pri kraju i njihovi profili su dosta upitni u odnosu na one nominalne koji su iskazani. Što se tiče kanalizacije išli smo s modelom s betonskim cijevima, no to je samo koncepcijsko rješenje, jer ne moraju biti betonske, već neke druge, kzao je Anton Smoljo iz Hidroprojekta.

Kroz Zvijezdu prolazi oko 4.200 metara vodoopskrbnih cijevi i oko 4.800 metara kanalizacijskih cijevi. Procijenjeno je da bi ovaj projekt mogao koštati oko 19 milijuna kuna. Stručnjaci procjenjuju da bi se zamjena dotrajalih cijevi u centru grada mogla izvesti u roku od šest mjeseci.