Karlovac ugostio povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske

KARLOVAC – Građanska garda i Husarska pukovnija iz Varaždina, Bjelovarski husari, Zrinska garda iz Čakovca, Senjski uskoci, Frankopanska garda iz Ogulina, Samoborska narodna garda i Križevačka djevojačka straža samo su neke od 11 povijesnih postrojbi, koje su se danas okupile u Karlovcu, na skupštini Saveza povijesnih postojbi Hrvatske vojske. Prisutne su također bile tri postojbe koje su tek danas primljene u Savez, među njima i Husarska pukovnija Karlovačke županije.

Ovo je inače prvi puta da se skupština Saveza “preselila” iz Požege. Činjenica da je baš Karlovac odabran za prvi grad koji će ugostiti postrojbe iz cijele zemlje, domaćinima mnogo znači. Zapovjedik Karlovačke građanske garde Marijan Žaja ističe da to nije slučajnost, uzimajući u obzir vojnu povijest grada.

Inače, Savez povijesnih postojbi Hrvatske vojske nedavno je izabrao novo vodstvo koje ambicioznije nego prethodno pristupa očuvanju hrvatske vojne baštine.

– Cilj je ulazak u proračun Oružanih snaga RH i pričuvni sastav Počasne bojne, planiramo nastupe na svim važnim državnim i vojnim događanjima, a odlučili smo i da će se skupština održavati svake godine u drugom gradu kako bi se Savez približio svakoj članici – kaže predsjednik Saveza Mladen Obadić.

Prvi veliki nastup povijesnih postrojbi okupljenih u Savez koji slijedi bit će onaj povodom Dana oružanih snaga RH 28. svibnja. Što se pak tiče Karlovačke građanske garde, ona se već uvelike priprema za 13. srpanj kada će proslaviti 20. obljetnicu obnavljanja postrojbe. Tim se povodom u naš grad očekuje dolazak povijesnih postrojbi iz cijele Europe.

postrojbe2