Županijske uprave za ceste žele racionalnu raspodjelu sredstava za održavanje prometnica

KARLOVAC – Predstavnike Udruge županijskih uprava za ceste zabrinula je najava promjene reorganizacije gospodarenja cestovnom mrežom. Ukidanje županijskih uprava za ceste i potpadanje njihovih poslova pod Hrvatske ceste predlaže se, naime, kao jedan od načina smanjenja administracije državne uprave. Da takvo rješenje nije prihvatljivo i da će se dugoročno pokazati lošim za lokalnu razinu, slažu se i u Udruzi županijskih uprava za cesta, čiji predstavnici su se danas sastali u Karlovcu.

Županijske uprave za ceste brinu o 18.534 km prometnica, što je 70 posto cestovne mreže u Hrvatskoj. Za rad im je potrebna milijarda i 450 milijuna kuna, a prema novoj procjeni proračuna za njihov rad bit će tek 750 milijuna kuna. Smanjenje je to troškova za pola, a to dovodi samo do štete, poručili su predstavnici Županijskih uprava za ceste.

Prijedlog centralizacije uprave za ceste vratio bi nas u devedesete godine prošlog stoljeća, tvrde u udruzi, jer je iskustvo pokazalo da se najbolje prometnom mrežom upravlja na lokalnoj razini. Iz udruge predlažu da sjednu s resornim ministrom i dogovore uspostavu održivog sustava upravljanja cestama na županijskoj i državnoj razini.

Županijskim upravama za ceste i njihovoj udruzi podršku je dala i Karlovačka županija. Ne slažu se s nastojanjem da se ide u centralizirani način upravljanja upravama za ceste.

Inače, u županijskim upravama za ceste u cijeloj Hrvatskoj radi 239 osoba koji brinu za 18.534 kilometara županijskih i lokalnih cesta. Jedan zaposlenik ŽUC-a prosječno brine o 95 kilometara ceste, jedan zaposlenik Hrvatskih cesta za 16 kilometara, a jedan zaposlenik Hrvatskih autocesta za tek 3 kilometra autoceste.