Javna rasprava o budućnosti Starog grada Dubovca – treba promišljati u kontekstu razvoja destinacije

KARLOVAC – ”Stari grad Dubovac – budućnost kulturne prirode?” naziv je javne rasprave održane u Knjižnici za mlade. Organizator je bila Mreža udruga KAoperativa, a raspravom se nastojalo doći do odgovora koji se sve događaji mogu odvijati na Starom gradu.

Stari grad Dubovac jedan je od najljepših i najbolje očuvanih spomenika feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Ovim renesansnim kaštelom upravljale su razne plemićke obitelji, a kroz povijest mu se mijenjala uloga. Danas je turistička znamenitost, lokacija koja je nekoliko puta godišnje domaćin pojedinim događajima. Pitanje je koje postavljaju iz KAoperative, ima li prostora za napredak.

– Nas zanima što se može u trenutnom okviru poboljšati da se Stari grad Dubovac koristi kontinuirano cijele godine, da ima ugostiteljski sadržaj, razne programe i događaje te kako do toga možemo doći, odnosno koji su za to modeli, pita Domagoj Šavor iz Kaoperative.

– Društveni život na Starom gradu je dobrodošao. Razne manifestacije koje imaju kulturnu težinu, od folklora, izložbi, tribina, do koncerata pa i metalne glazbe mogu ovdje naći svoje mjesto. Ali ne svi unutar zidina. Možemo dati i jednu novu ponudu, a to je da se unutar zidina Starog grada održavaju mirakuli. Oni će poticati i vjerski turizam. Mogu se transformirati u jedno suvremeno događanje koje je bilo 1960.-ih godina u Karlovcu, a to je recimo Mali trg, smatra umirovljena konzervatorica Marinka Mužar.

Grad Karlovac je proteklih godina uložio u obnovu koja je u unutrašnjosti gotovo u potpunosti dovršena. Sada ih očekuje instalacija centralnog grijanja kako bi se događaji mogli odvijati i zimi, a za što će uskoro biti raspisana javna nabava. Daljnji razvoj Starog grada treba promišljati u kontekstu razvoja Dubovca kao destinacije, smatra gradska pročelnica Andreja Navijalić.

– Sve što se radi na Starom gradu trebamo vezati za destinaciju, za cijelo to područje, za Nacionalno svetište Svetog Josipa, za crkvu Majke Božje Snježne, za pivovaru, Muzej voda na Borlinu. To je jedna destniacija koja ima poveznicu i s ostalim znamenitostima u gradu i mogu činiti turističku turu. Jazz festival, kino projekcije, koncerti, rođendan grada sve su to događaji koji imaju određenu kulturnu razinu koju treba zadržati i ispod te razine ne treba ići, naglasila je pročelnica Navijalić.

tribina_dubovac_01