Turković: Teško je natjecati se protiv onih koji dio poslovanja imaju u ”sivoj” zoni

KARLOVAC – Direktor Zelenila Stjepan Turković najavio je oštru borbu protiv privatnih tvrtki koje obavljaju pogrebne usluge, a ima saznanja da rade u ”sivoj” zoni. Kazao je to odgovorajući na pitanje SDP-ovog Nikole Badovinca koji ga je na aktualnom satu Gradskog vijeća upitao o cijenama pogrebnih usluga.

– Zašto karlovačko Zelenilo u samom Karlovcu ima najviše cijene ukopa, kada se uspoređuje sa ostalim gradovima u županiji? U petak je bilo otvaranje natječaja u Netretiću gdje je Vaša ponuda cijene ukopa bila manja nego cijena ukopa u Karlovcu. Vi ćete se pravdati da je to tržište, ali dokle god zarađujete na račun stanovnika grada Karlovca svoj novac, mislim da je nedopustivo da i jednu kunu vaša usluga bude jeftinija nego u samom gradu, kazao je Badovinac.

Direktor Zelenila Stjepan Turković odgovorio je da je karlovačko Zelenilo u zlatnoj sredini u Hrvatskoj kada se gledaju cijene ukopa, što pruža zadovoljstvo. No nije jednostavno boriti se protiv nelojalne konkurencije, dodao je Turković.

– Odgovorno tvrdim, da mi kao d.o.o. u stopostotnom vlasništvu Grada Karlovca svaki prihod proknjižimo preko žiro računa, svaki naš djelatnik na svoj osobni dohodak dobije plaćene sve poreze i doprinose i nismo oštetili ovo društvo niti za jednu jedinu kunu. Međutim privatna konkurencija koja se na području naše županije bavi srodnom djelatnošću, ne moramo biti pametni, znamo kako to rade, kako to rade cvjećari i kako to rade oni koji se bave distribucijom pogrebne opreme. Tražio sam neke račune sa spomenutog područja, ali ih nisam mogao dobiti jer nisu stavljeni na žiro račun nakon obavljene usluge, već je usluga plaćena u gotovini. Prema tome će tvrtka Zelenilo u narednom vremenu postupiti odgovorno pa će i prema onima koji imaju koncesiju na tim područjima tražiti da se ispita je li za svaki ukop koji je obavljen, prihod stavljen na žiro račun i je li oporezovan. Znate da kada ne platite porez državi, vi ste automatski jeftiniji 25 posto. To su ogromna sredstva, ispričao je Turković.

Također, smatra da u trenutku kada se natjecao za koncesiju na području Netretića nije bio u prekršaju kada je ponudio nižu cijenu ukopa nego li je ona u Karlovcu. No jako je teško biti direktor tvrtke u vlasništvu grada ili države i natjecati se protiv privatnih tvrtki koje dio poslovanja imaju u ”sivoj” zoni, zaključio je Turković.