Majčino mlijeko trebalo bi biti prvi izbor u prehrani novorođenčeta

KARLOVAC – Sve se češće govori o majčinom mlijeku i njegovoj nutritivnoj vrijednosti. Osnivanjem Grupe za podršku dojenju u Karlovcu 2013. godine, ta je tema aktualizirana i u našem gradu. Upravo zahvaljujući radu Grupe, doktor znanosti Bojan Matijević s karlovačkog Veleučilišta osmislio je predavanje koje za cilj ima prikazati dobrobit dojenja.

Hipokrat je još 400 godina prije Krista tvrdio kako je mlijeko najsavršenija prirodna hrana. Da je bio u pravu pokazalo se razvojem znanosti i istraživanjem sastava majčinog mlijeka. Ono sadržava gotovo sve sastojke neophodne ljudskom organizmu za odvijanje normalne fiziološke funkcije. Mlijeko treba konzumirati ponajprije zbog biološke vrijednosti proteina.

Osim energije i proteina majčino mlijeko djetetu pruža i stvaranje imuniteta te stvaranje crijevne mikroflore, kazao je između ostalog dr.sc. Matijević.

Predavanju se ovog puta ipak odazvao veći broj studenata nego mladih majki i trudnica, no profesor Matijević sigurno će predavanje održati opet kako bi što više žena dobilo kvalitetne informacije o dobrobiti majčinog mlijeka.