Uspješno odrađena simulacija terorističkog napada u MIOŠ-u

KARLOVAC – Jutros u 09:07 sati u Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi u Domobranskoj ulici u Karlovcu oglasilo se zvono. U predvorju škole, u kojoj se u tome trenutku nalazilo dvjestotinjak učenika, kao i profesori i ostalo osoblje, podmetnuta je bomba. Kontaktiran je Centar 112, a u roku od 3 minute stigla je policija. Odmah zatim, došli su i vatrogasci. Učenici i djelatnici su evakuirani, a policijski pirotehničari uspjeli su na vrijeme deaktivirati bombu.

Srećom, ovo nije bio stvarni scenarij, već samo vježba evakuacije, organizirana u sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite. U intervenciji su sudjelovali Državna uprava za zaštitu i spašavanje, pirotehničari i krim policija Policijske uprave karlovačke, vatrogasci i Crveni križ, a po završetku je ocijenjeno da je vježba – uspjela.

– Ako bi u stvrnosti došlo do ovakve situacije, možemo zaključiti da su djelatnici škole spremni, a u spremnost operativnih snaga ne trebamo ni sumnjati da će svoj posao odraditi kako treba – poručuje Martin Barić,  pročelnik karlovačkog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi vježbe evakuacije održavaju se redovito, jednom godišnje, no ne u ovakvom obimu, kaže ravnateljica MIOŠ Karlovac Snježana Erdeljac. Ravnateljica je pohvalila službe civilne zaštite ne samo za današnju uspješnu vježbu, nego i za suradnju prilikom njene organizacije, pri čemu su, rekla je, svi pokazali izuzetnu spremnost pa je sve brzo dogovoreno.

Inače, dojave policiji o podmetnutim ekspolozivnim sredstvima u praksi se često pokažu lažnima. Srećom, takvih neodgovornih poziva u posljednje vrijeme u Karlovcu nije bilo, rekao nam je voditelj Službe policije PU karlovačke Jure Pavlinić.