Milovčić: I nakon poskupljenja među jeftinijima smo u Hrvatskoj!

KARLOVAC – Poskupljenje usluga Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, koje je stupilo na snagu s početkom ožujka, izazvalo je negativne reakcije dijela javnosti. Drugi dio ipak je manje kritičan i svjestan da su usluge karlovačke knjižnice do sada bile najjeftinije o odnosu na ostale takve institucije u Hrvatskoj.

Umjesto 30, zaposleni Karlovčani od ovog mjeseca godišnje članstvo u knjižnici moraju plaćati 50 kuna. Za učenike, studente, nezaposlene i umirovljenika cijena ostaje ista. Radi poskupljenja, oporba je prozvala vodstvo knjižnice. Postavljeno je pitanje pokriva li se na taj način gubitak nastao nezakonitim izvlačenjem milijun i pol kuna iz ove ustanove u periodu od 2009. do 2012. godine. Sadašnja ravnateljica demantira bilo kakvu povezanost s time. Ističe da je karlovačka knjižnica do sada bila najjeftinija u Hrvatskoj, iako građanima nudi mnogo više sadržaja od samog posuđivanja knjiga.

– Knjižnica nudi i pristup digitaliziranoj građi, prvenstveno na Zavičajnom odjelu. Od 2003. godine radi se na digitalizaciji novina i časopisa od početka 19. stoljeća do danas, a tu su i članci iz domaćeg i strankog tiska na temu Karlovca iz razdoblja Domovinskog rata. Studenti imaju pristup multidisciplinarnim bazama podataka, a dostupne su i baze podataka iz područja poreza, financija i prava. Također nudi besplatan pristup internetu. Tu su i Đački ljetni dani, Zimski dani, izložbe, predavanja. Naša knjižnica je kuturno središte i to zna svatko tko ovdje dolazi – pojašnjava Milovčić.


Dok je za zaposlene članarina poskupjela, istovremeno je za korisnike bibliobusa pojeftinila s 30 na 20 kuna. Inače,posljednja promjena cijene bila je prije čak 15 godina. Čak i nakon poskupljenja, karlovačka knjižnica i dalje je među jeftinijima u odnosu na ostale takve institucije, ističe ravnateljica Jasmina Milovčić.