Za sada ništa od proširenja graničnog prijelaza Maljevac

MALJEVAC – Na zahtjev općina Cetingrad i Velika Kladuša, iz susjedne Bosne i Hercegovine, u prosincu prošle godine potpisana je inicijativa za proširenje graničnog prijelaza Maljevac. Naime zbog pojačanog prometa dolazi do čestih zastoja, a inicijativu su svojim potpisom podržali premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević i župan Karlovačke županije Ivan Vučić.

Problem na graničnom prijelazu Maljevac traje već godinama, kažu mještani, osobito vikendom kada je kolona duga i nekoliko kilometara.

Prijedlog mještana je i da se, uz proširenje GP Maljevac, malogranični prijelazi Bogovolja i Pašin Potok prekategoriziraju u veće prijelaze, kako bi se i na taj način povećala protočnost prometa između dviju država.

Mještani pograničnog područja vezani su rodbinski, a u trgovinu je bliže u Veliku Kladušu, nego do Vojnića, djeca idu u vrtić, a stariji ljudi k liječniku, svakodnevno se čak i nekoliko puta prelazi preko granice. Inicijativu su stoga podržali i političari.

Čini se kako od proširenja prijelaza ipak ništa, iz Sektora za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza stigao nam je kratki odgovor da granični prijelaz Maljevac zadovoljava sve uvjete prema standardima EU i Schengena i nije u planu za rekonstrukciju niti proširenje. Iz Carinske uprave pak poručuju da se sve carinske formalnosti i procedure koje primjenjuju ovlašteni carinski službenici primjenjuju sukladno načelima olakšanja i ubrzanja trgovine s jedne strane te očuvanja financijskih interesa i suzbijanja nepravilnosti s druge strane.