Ministar Tolušić: U Hrvatsku će se iz EU fondova ove godine sliti oko milijarda eura

ZAGREB – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je u Zagrebu, u suradnji s drugim partnerskim institucijama, informativno-edukativnog događaja pod nazivom Tjedan EU fondova. Svrha ovog petodnevnog događanja je široj javnosti i potencijalnim korisnicima predstaviti mogućnosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i dobrobiti koju oni nose Republici Hrvatskoj.

Ove će se godine u Hrvatsku iz fondova Europske unije sliti oko milijarda eura. Najavljeno je to na otvaranju Tjedna europskih fondova koji je otvoren danas u Zagrebu. U povlačenju novca iz europskih fondova mogli smo biti i u spješniji, istaknuo je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić, dodajući da će se to uskoro promijeniti.

– Uzmemo li u obzir proračunsko razdoblje od 2014. do 2020. godine, od 10,7 milijardi eura koliko nam je bilo na raspolaganju do sada smo povukli 146 milijuna eura, što je na razini statističke pogreške, istaknuo je ministar Tolušić.

Ministar je naglasio da smo prijave na europske fondove zakomplicirali koliko smo mogli, ali da se do milijarde eura ove godine planira doći pojednostavljenjem procedura, uz pomoć 200 novih natječaja te maksimalnom koordinacijom na terenu.

U povlačenje novca iz Europske unije pouzdaje se i ministar poljoprivrede Davor Romić koji planira uzeti dio od 2,3 milijarde eura koje su na raspolaganju poljoprivrednicima. Da planiraju napraviti zaokret što se tiče europskih fondova, potvrdili su i u Ministarstvu zaštite okoliša.

U okviru Tjedna EU fondova kroz pet dana predstavit će se mogućnosti financiranja, prikazati primjeri dobre prakse i razmijeniti iskustva kroz panel diskusije iz različitih tematskih područja poput poslovne konkurentnosti, mogućnosti za poduzetnike; kulturne baštine i socijalne uključenosti, održivosti resursa i energetske učinkovitosti, znanosti, tehnologije i mobilnosti; obrazovanja, zapošljavanja i socijalne uključenosti; kao i pomorstva i ribarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja.

tjedan_eu_2