Svjetski tjedan mozga obilježava se i u Karlovcu

KARLOVAC – Plivanje i trčanje te pravilna prehrana recept su za zdrav mozak. Moglo se to čuti na današnjem predavanju povodom Svjetskog tjedna mozga, koje su u Domu za starije i nemoćne osobe Sveti Antun održali učenici Medicinske škole Karlovac.

Već 15 godina i u Hrvatskoj se obilježava Tjedan mozga. Ove godine naglasak je na temama: Dječji mozak, Empatija, tolerancija i netolerancija te Suradnja lijeve i desne hemisfere mozga. Korisnici Doma upoznali su se s radom mozga te načinima na koje sačuvati zdrav mozak i u poznim godinama.

Na svoj mozak paze rješavajući križaljke, kako bi ostali u dobroj mentalnoj kondiciji, a to i jest preporuka liječnika.

Najčešća bolest mozga ostaje moždani udar. Velike nade ulažu se u nove terapije, ali i prevenciju stanja koja dovode do moždanog udara, kazao je specijalist neurologije, prim. Ervin Jančić.

Glavni cilj obilježavanja Tjedna mozga je upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma.

Drugo predavanje počinje u 19 sati u Županijskoj gospodarskoj komori. O funkciji mozga i neuroznanosti govorit će dr. Jančić i dr. Goran Arbanas. Cijeli događaj je humanitarnog karaktera jer će se prikupljati dobrovoljni prilozi za kupnju harmonike malom Stjepanu Magdiću.