Povećana je opasnost požara otvorenog prostora – pridržavajte se mjera

KARLOVAC – Lijepo i sunčano vrijeme tijekom za mnoge znači početak radova, odnosno uređenje zapuštenih livada. Kako to obično biva kod nas, ono što se pokosi to se i zapali, a ta vatra nerjetko preraste u požar otvorenog prostora. Kako bi spriječili takve događaje, iz Vatrogasne zjednice Karlovačke županije podsjetili su na županijsku Odluku o mjerama za sprječavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru.

– Idućih 15 do 30 dana očekuje se povečana opasnost nastanka požara otvorenog prostora. Tako prije nego što spaljujete korov, trebate paziti da je mjesto spaljivanja udaljeno od prometnica, pruge i električnih vodova te 200 metara od šume. Spaljivanje je dozvoljeno samo danju i za mirna vremena, a zabranjeno nedjeljom, blagdanima i kada puše vjetar. Važno je biti uz mjesto spaljivanja i pogasiti preostali žar. No prije svega je potrebno zatražiti odobrenje najbliže vatrogasne postrojbe, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Dodaje i kako zabrinjava pojava osoba koje i dalje ne poštuju mjere.

– Ne samo da ne poštuju nego i namjerno pale određene površine te da pri tome ne izvješćuju nadležnu vatrogasnu postrojbu. Upozoravamo ih da je to kazneno djelo i moraju biti svjesni da svaka posljedica može biti izravno terećenje osobe koja je prouzročila požar, poručuje Franković.

Kazne su do 10.000 kuna za pravne osobe te do 2.000 kuna za fizičke. No ukoliko procijenite da ne možete sami obaviti spaljivanje, radije nazovite vatrogasce, jer broj 193 svima je dostupan i tako će građani moći dobiti sve potrebne informacije.

Lani je ukupno evidentirano 214 intervencija požara otvorenog prostora među kojima je i kontrolirano spaljvanje koje su obavili vatrogasci. Iako je brojka požara manja, a svijest građana se povećala pa tako sve više najavljuju spaljivanja, vatrogasne snage ipak će motriti ovih dana mjesta učestalih požara, posebno na južnom dijelu županije.