KABA

Svjetski dan osoba s Down sindromom – u Hrvatskoj ih je oko 1.500

HRVATSKA, KARLOVAC – 21. ožujak Svjetski je dan osoba s Down sindromom.

Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u trisomiji 21. kromosoma. Razlog ovakve pogrešne podjele stanica još uvijek je nepoznat.

 S Down sindromom rađa se prosječno jedno od 650 djece. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi oko 1.500 osoba s Down sindromom, a u Karlovačkoj županiji ih je oko 60.

Sindrom Down je jedan od najčešćih genetskih poremećaja. Može se javiti u bilo kojoj obitelji. Čak 80 posto djece s Down sindromom rodile su majke mlađe od 35 godina.

Uz Down sindrom vežu se mnoge predrasude.  Mnogi i danas vjeruju da je riječ o teško retardiranim osobama. Djecu s Down sindromom se nekad skrivalo i izoliralo. Nije im se pružala adekvatna medicinska pomoć kao ni druga stručna pomoć. Bila su stigmatizirana kao djeca nesposobna za učenje i za život.

U Hrvatskoj do prije desetak godina nisu imala prilike pohađati redovne vrtiće i škole. Danas se djeca s Downom sve više uključuju u redovni obrazovni program. Također, osobe sa sindromom Down je moguće zaposliti na velikom broju radnih mjesta. Ipak, u Hrvatskoj je takva praksa, nažalost, još uvijek rijetkost.

Svjetski dan Down syndroma prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružuju se njegovom obilježavanju kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu.