Prioritet u palijativnoj medicini – poboljšati komunikaciju unutar zdravstvenog sustava

KARLOVAC – Umirući i teško bolesni pacijenti zanemarena su skupina i potrebno im je više skrbi nego što uobičajeno dobivaju u sadašnjem zdravstvenom sustavu. Detektirati pacijente u čijem stadiju bolesti ozdravljenje nije moguće, te im omogućiti kvalitetnu, sveobuhvatnu skrb, bio je cilj lani usvojene Strategije razvoja palijativne skrbi u Karlovačkoj županiji. S istim ciljem Karlovac je danas bio domaćin tečaja za sve zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u brizi o palijativnim bolesnicima.

Naglasak je stavljen na komunikaciju unutar zdravstvenog sustava, kako pacijenti nakon dijagnoze “ne bi lutali”, već da bi se točno znalo tko je idući kome se trebaju obratiti. Doprinos trebaju dati svi – obiteljski liječnici, medicinske sestre i tehničari u zdravstvenoj njezi u kući, patronaža, fizioterapeuti te bolnički palijativni timovi. Ono na čemu se treba najviše raditi je upravo poboljšanje komunikacije, ističu voditelji tečaja, dr. dr. Josip Žunić i dr. dr. Mirjana Lončarić – Katušin iz Opće bolnice Karlovac. Današnjem tečaju prisustvovalo je 70-ak zdravstvenih djelatnika iz cijele Karlovačke županije, a bio je to tek prvi u nizu tečaja koji slijede.

Inače, Karlovačka županija među prvima je u Hrvatskoj donijela Strategiju razvoja palijativne skrbi, a današnja edukacija za zdravstvene djelatnike tek je početak konkretnih aktivnosti koje bi teško bolesnim pacijentima trebale olakšati život. U planu su i tečajevi za nezdravstvene djelatnike – članove udruga, volontere, duhovnike, dakle sve one koji sudjeluju u životima palijativnih bolesnika, kaže Višnja Jović, županijska pročelnica za zdravstvo.

Nažalost, Karlovačka županija po dobnoj strukturi stanovništva među najstarijima je u Hrvatskoj, a po broju oboljelih od karcinoma također se se nalazi pri vrhu. Zato je unaprijeđenje palijativne medicine područje na kojemu itekako ima razloga raditi.