Kristina i Kruno uspješan primjer deinstitucionalizacije

OZALJ – Deinstitucionalizacija osoba s intelektualnim teškoćama tema je o kojoj se dugo govorilo. No tek prije dvije godine učinjeni su konkretni koraci, i to upravo na području Karlovačke županije. Dom u Zorkovcu bio je prva ustanova za smještaj osoba s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj koja je zatvorila svoja vrata. 

Uz pomoć asistenata koji im pružaju aktivnu podršku, bivši štićenici danas žive drugačijim životom, kakvi se većini ljudi podrazumijevaju. U Centru za rehabilitaciju Ozalj zadovoljni su rezultatima koje deinstitucionalizacija pokazuje u praksi, kaže ravnateljica Dijana Borović-Galović.

Jedan od primjera uspješno provedene deinstitucionalizacije osoba s intelektualnim teškoćama su Kristina Đukić i Kruno Šoštarić. Posjetili smo ih u Ozlju, gdje sami žive u stanu koji im je dodijeljen na korištenje i provjerili kako izgleda njihov život nakon ustanove. U stanu u kojemu žive, sami brinu o svemu. Kristina je odlična kuharica, stan blista od čistoće, a kućanske poslove, kažu, dijele ravnopravno. Odlaze u nabavku, posjećuju predstave i koncerte, nedjeljom odlaze u crkvu. U lipnju je u planu i vjenčanje, kojemu se oboje jako vesele. Mnogo im je, kažu, ljepše živjeti samostalno, nego što je bilo u ustanovi.

Još od 80-ih godina korisnici Centra bave se poljoprivrednom. I danas, kada žive u organiziranom stanovanju, svaki dan autobus ih dovozi u Jaškovo. Aktivnosti su intenzivirane, a cilj je plasman proizvoda na tržište. Osim poljoprivrede, bivši korisnici bave se obradom tekstila. Prvi poslovi već su sklopljeni, a u planu je i širenje proizvodnje. Krajnji je cilj da osobe s intelektualnim teškoćama uključe na otvoreno tržište rada.