Dva seminara u okviru projekta “Kaquarium”`

KARLOVAC – U okviru provedbe projekta “Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – Kaquarium u Karlovcu je organiziran znanstveni i turistički skup. Riječ je o prvim seminarima takve vrste u našem gradu, gdje se želi ukazati na važnost i vrijednost ovog projekta. Eksperti iz grane turizma orijentirali su se na centralnu točku “hot spot” što će biti KAquarium i mogućnostima privlačenja turista. S druge strane znanstvenici su prezentirali razvoj grada i to u smislu što ovakav projekt znači za sam grad i njegove stanovnike. Cilj ovih seminara je naći načine za najbolju promociju projekta. Također želi se opravdati gotovo 40 milijuna kuna bespovratnih sredstava uloženih u projekt.

Zamisao o karlovačkom slatkovodnom akvariju začeta je prije nekoliko godina, gotovo skromno i tiho. A onda se, poput refrena kakve dobre pjesme, uvukla, zavukla i jednostavno nastavila rasti. Put od zamisli do projekta zasigurno nije bio jednostavan i lak, a jednako tako niz izazova je i pred ovom ustanovom kojoj je osnovni cilj postati značajnom i prepoznatljivom lokalnom turističkom atrakcijom.

Aquatika je javna ustanova namijenjena djeci i mladima, učenicima, znanstvenicima, odnosno lokalnom stanovništvu kako bi se razvijala svijest o iznimnoj biološkoj raznolikosti te istovremeno educiralo korisnike kako na održiv način koristiti prirodna bogatstva Hrvatske u funkciji turizma. Akvarij predstavlja floru i faunu, geološku prošlost, tradicijsku kulturu i povijest porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posjetitelji će moći razgledati više od stotinu slatkovodnih ribljih vrsta, od čega 20-ak endemskih.

Akvarij će obogatiti turističku ponudu grada Karlovca i Karlovačke županije i potaknuti integriranje lokalne turističke ponude te razvoj uslužnih djelatnosti i proizvodnje u čemu se slažu svi sudionici skupa.