Razriješena tri kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta

 

KARLOVAC – Policijski službenici PU karlovačke u suradnji sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvom u Karlovcu proveli su i dovršili tri odvojena opsežna kriminalistička istraživanja vezana za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

U prvom slučaju 59-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva tijekom 2012. godine izdao više fiktivnih računa drugom trgovačkom društvu koje su, sumnja se, 27-godišnjak kao odgovorna osoba i 39-godišnjak kao osnivač evidentirali u knjigovodstvu i temeljem tih računa nezakonito tražili i dobili povrat PDV-a. Time su oštetili državni proračun za više od 256.000 kuna.

U drugom slučaju 53-godišnjakinju se sumnjiči da je u razdoblju od 2008. do 2013. godine kao odgovorna osoba trgovačkog društva i zaposlenica jednog udruženja nezakonitim isplatama i pozajmicama sebi pribavila protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 170.000 kuna.

U trećem slučaju 54-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva u vrijeme blokade tog društva zlouporabio svoj položaj i ovlast, sklapanjem nevjerodostojnih ugovora o cesiji, bez pravnog osnova, prema jednom obrtu, a radi pribavljanja protupravne imovinske koristi za taj obrt, a na što ga je poticao njegov 50-godišnji osnivač. Ujedno, 54-godišnjaka se sumnjiči i da je na poticanje 50-godišnjaka, također u vrijeme blokade trgovačkog društva, zlouporabio svoj položaj i ovlast i s ciljem smanjenja buduće stečajne mase umanjio imovinu društva za više od 1.700.000 kuna. Ukupna materijalna šteta nastala ovim kaznenim djelima veća je od 3 milijuna kuna.