26% Europljana puši: Nova direktiva EU uvela stroža pravila za duhanske i srodne proizvode

Duhanske proizvode konzumira 26 % Europljana koji u prosjeku gube 14 godina života, a od kojih je 94 % naviku razvilo prije 25. godine života. Svaka četvrta osoba u EU-u starosti između 15. i 24. godina puši. Kako bi pušenje bilo manje privlačno, Europska unija usvojila je direktivu o duhanskim proizvodima koja stupa na snagu ovog petka, 20. svibnja, imajući u vidu prije svega mlade ljude.

Nova direktiva stupila na snagu 20. svibnja te uvela stroža pravila za duhanske i srodne proizvode.

Zabranjuju se cigarete i duhan za samostalno motanje s karakterističnim okusima čime se obeshrabruje najmlađe potencijalne pušače, a zahtijeva se od proizvođača da objavljuju detaljno izvješće državama članicama o sastojcima koji se koriste u duhanskim proizvodima, naročito cigaretama i duhanu za motanje.

Zahtijeva se da upozorenja pokrivaju 65% prednje i stražnje strane pakiranja, brane se promotivni elementi koji obmanjuju javnost te se mala i jeftina pakiranja eliminiraju u potpunosti. Direktiva također otvara vrata državama članicama da pojedinačno zabrane internetsku prodaju duhanskih proizvoda. E-cigarete bit će regulirane kao medicinski proizvodi ili alternativno, kao duhanski proizvodi (razina nikotina ne smije prelaziti 20 mg/ml.). Konzumiranje duhanskih proizvoda odgovorno je za gotovo 700 tisuća smrti godišnje u EU-u. Pušaći ne samo što žive s lošijim zdravljem, već umiru u prosjeku 14 godina ranije od nepušača.

Više o Novoj direktivni pogledajte ovdje: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/dir_201440_hr.pdf