Pomoćnik ministra kulture Karlovčanin Davor Trupković jedan je od onih koji su se zatekli u Turskoj za vrijeme pokušaja državnog udara. Trupković je u Istanbul otputovao kako bi sudjelovao na konferenciji UNESCO-a koja je trebala završiti sutra.

Konferencija u Istanbulu trajala je od 10. srpnja i trebala je biti gotova 20. srpnja, no završena je ranije. Trupković je u Istanbul stigao u petak u 23,15 s jednim od zadnjih zrakoplova koji su sletjeli u zračnu luku Atatürk. Putnici su upućeni van prostora zračne luke gdje su vidjeli tenkove uz koje su bili prosvjednici.

Avion je sletio oko 23 sata i dok smo odlazili prema izlazu od aerodroma, shvatili smo da naša konekcija i transfer do hotela se nisu pojavili. Bilo je jako puno osiguranja. Nismo znali što se događa, u trenutku kada smo izašli iz aerodromske zgrade, vidjeli smo da tenkovi dolaze prema zračnoj luci, okupili su se prosvjednici koji su dobacivali nešto vojsci. Nismo bili svijesni što se događa, čulo se da je vojni udar u tijeku. Krenule su detonacije, eksplozije, priča Trupković.

Putnici su zajedno s članovima posade smješteni u foaje obližnjeg hotela, a tada su na vijestima čuli da će predsjednik Erdogan sletjeti na aerodrom što je izazvalo dodatnu nervozu i zabrinutost. Istanbul se nalazio u blokadi, javni prijevoz bio je obustavljen, a na ulicama nije bilo ljudi, dodaje Trupković. Inače, recimo i kako je na sjednici u Istanbulu Odbor za svjetsku baštinu UNESCO-a uvrstio na Listu svjetske baštine, između ostalog, i srednjovjekovne nadgrobne spomenike – stećke. Točnije, uvrštena su dva lokaliteta iz Hrvatske: Velika i Mala Crljivica u Cisti Velikoj kod Imotskog te sv. Barbara kod sela Dubravka u Konavlima.