Muslimanski vjernici slave Kurban – bajram

Muslimanski vjernici danas slave Kurban-bajram, najznačajniji islamski blagdan. Za razliku od Ramazanskog bajrama proslava ovog blagdana traje kroz četiri dana, a bajramski prijem bit će organiziran sutra u Maljevcu.

Muslimani imaju tri velika blagdana – Hidžretsku novu godinu, Ramazanski I Kurban-bajram. Ovaj potonji asocira na dva važna događaja u povijesti Islama. Prvi je blagdan žrtve ili Kurbana, odnosno sjećanje na Abrahamovu ili Ibrahimovu žrtvu, dok je drugi hodočašće Kabi u Meki gdje hadžije iz cijelog svijeta posjećuju ovo sveto mjesto. Hadž ili sveislamski kongres svake godine okupi više od pet milijuna vjernika.

Na prijemu koji će biti organiziran u Maljevcu sudjelovat će predstavnici vlasti, ravnatelji ustanova i institucija, istaknuo je glavni imam medžlisa Islamske zajednice Karlovac Admir Muhić dodavši da je suradnja islamske zajednice sa svima njima na jako dobroj razini.

Islamska zajednica u Hrvatskoj aktivno će se uključiti u rješavanje svih problema koji se javljaju, a to su dokazali i pri zbrinjavanju izbjeglica, ali i pri poplavama u Slavoniji.

Svim vjernicima koji danas slave čestitamo uz tradicionalni pozdrav: Bajram Šerif Mubarek Olsun!