Jesen bi trebala biti topla i s malo oborina, no to ne znači da smo sigurni od poplava

Jesen bi trebala biti toplija od prosjeka i s manje oborina, no to ne znači da smo sigurni od poplava. Svjedoci smo da su posljednjih godina sve češće pojave ekstremnih pojava, koje ne zaobilaze ni karlovačko područje.

Ako promatramo ovu godinu u cjelini jasno je vidljivo da je zatopljenje očigledno, kaže profesor meteorološke grupe predmeta u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Mladen Matvijev. U prvih osam mjeseci oboreni su svi temperaturni rekordi planetarnih razmjera, a slično će biti i do kraja godine. Srednje temperature će biti iznad prosjeka, no to ne znači da neće biti hladnih dana, pojašnjava Matvijev.

Klimatske varijacije dovode do toga da jačaju ekstremni događaji, koji se najviše ispoljavaju upravo ljeti i zimi. Sad se događa to da se taj rizik realizira kroz razne elementarne nepogode, a valja biti svjestan da poplave nisu rezultat samo lokalnih oborina, jer se može dogoditi primjerice topljenje snijega u širem okruženju, a da u Karlovcu uopće nema velikih oborina i dovesti do poplava, dodaje. U svakom slučaju valja biti spreman, toga su osobito svjesni stanovnici koji žive na nebranjenim područjima Karlovca.