Međunarodni je dan gluhih i nagluhih osoba

Međunarodni dan gluhih obilježava se posljednje subote u rujnu u čak 74 zemlje u svijetu. Cilj je privući pozornost šire javnosti na postignuća gluhih i nagluhih osoba, te upozoriti na njihove probleme. U Karlovačkoj županiji Udruga gluhih i nagluhih djeluje već punih 60 godina. Međunarodni dan gluhih bio je prilika da posjetimo udrugu.

Udruga gluhih i nagluhih Karlovačke županije osnovana je daleke 1956. godine i jedna je od najstarijih ovdašnjih udruga. Svih ovih desetljeća radi na poboljšanju kvalitete života osoba oštećena sluha. Od početaka djelovanja do danas učinjeno je mnogo, posebno kada se radi o prevladavanju komunikacijskih teškoća, kaže Zorica Pluščec, tajnica Udruge gluhih i nagluhih Karlovačke županije.

Tehnologija osobama oštećena sluha danas uvelike olakšava život u odnosu na prijašnja desetljeća, no ono na čemu tek treba raditi jest edukacija čujuće populacije. Komunikacijska barijera i dalje postoji te je nužno senzibilizirati javnost s problemima s kojima se gluhe i nagluhe osobe susreću u svakodnevnim situacijama. Znakovni jezik, naime, ima svoja pravila drugačija od onih u govornom jeziku. No, ako ga želite naučiti nije potrebno mnogo vremena. Osnovni tečaj traje oko 3 mjeseca, a napredni od 6 mjeseci do godinu dana, rekla nam je tumačica-prevoditeljica Dijana Leka, koja već godinama vodi tečajeve znakovnog jezika u karlovačkoj Gradskoj knjižnici.

Procjenjuje se da više od 80 posto od ukupno 70 milijuna gluhih osoba živi u zemljama u razvoju, gdje su vlasti nedovoljno upoznate s njihovim potrebama i željama. Kako bi se ukazalo na njihove probleme, svake godine na današnji se datum obilježava Međunarodni dan gluhih. Cilj je podizanje svijesti javnosti o specifičnim potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.