Obilježen Svjetski dan srca

Svjetski dan srca je godišnji događaj koji se održava 29. rujna. Svake godine obilježavanje toga dana ima različitu tematiku odražavajući ključna pitanja i teme koje se odnose na zdravlje srca. Moto ove godine je Pokreni svoj život!

Kardiovaskularne su bolesti svjetski ubojica broj jedan i svake su godine odgovorne su za 17,5 milijuna preuranjenih smrtnih slučajeva. Očekuje se da će do 2030. taj broj narasti na 23 milijuna. Situacija u Karlovačkoj županiji slična je svjetskoj stoga obilježavanje Svjetskog dana srca itekako je bitno osobito zbog prevencije.

Voditelj odjela za kardiologiju, Opće bolnice Karlovac, prim. dr. sc. Davor Horvat, dr. med ističe: ”Sve te preventivne stvari su korak da se spriječe one glavne stvari, a to su visoki krvni tlak koji dovodi do kardiovaskularnih bolesti, da se spriječili visoki šećer, visoka tjelesna težina, apelira se na smanjeni unos alkohola i smanjeno pušenje. Ima jedno sedam kardiovaskularnih rizičnih čimbenika koji kada se udruže ne samo da se zbrajaju, nego se množe i njihov umnožak toliko negativno utječe u konačnici na tu kardiovaskularnu bolest da kada dođe do začepljenja krvnih žila na mozgu, na srcu, onda je već kasno. Naš je znači cilj prevencija.”

Karlovačka županija tradicionalno uz partnere i ove godine kroz cijeli tjedan organizirala je brojne aktivnosti poput mjerenja tlaka, šećera, kolesterola, određivanja kardiovaskularnog rizika, u općini Vojnić te u svim gradovima županije, a obilježavanju Svjetskog dana srca priključio se i župan Karlovačke županije sa svojim suradnicima te tom prigodom je istaknuo važnost održavanja ove manifestacije.

Građani su mogli tako u nizu aktivnosti izmjeriti tlak, šećer, kolesterol, odredili kardiovaskularni rizik, te savjetovati se s liječnikom, a predstavljene su i osnove održavanja života.