U Muzeju policije u Zagrebu besplatno razgledajte krivotvorene umjetnine

Po prvi put u Hrvatskoj na jednom mjestu možete vidjeti krivotvorene umjetnine. Naime, većina spašenih krivotvorina koje je policija u svojim akcijama zaplijenila izložena je u Muzeju policije Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja”.

Šezdesetak krivotvorina, radova domaćih slikara i skulptora, te dvojice stranih autora od ovog tjedna u Muzeju policije u Zagrebu mogu vidjeti građani, i to potpuno besplatno. Naime, radi se o 53 slike i četiri skulpture, falsifikatima s potpisima Ede Murtića, Mersada Berbera, Vladimira Kirina, Vaska Lipovca, Ljube Ivančića, Đure Pulitike, Zlatka Price, Ivana Generalića, Dušana Džamonje, Vojina Bakića, pa čak i Salvadora Dalija.

Budući da je ova izložba prvenstveno edukativnog karaktera, usput možete dobiti i informacije o tome na što treba obratiti pozornost kad kupujete umjetnička djela ili kako se osigurati od lažnih umjetnina. Među brojnim kopijama hrvatskih autora, našlo se jedno djelo slavnog Salvadora Dalija. Za njega se, kažu u Muzeju policije, ne zna točno je li krivotvorina ili original.

Izložbu “Ljepota lažnog sjaja” u Muzeju policije u Savskoj ulici u Zagrebu možete besplatno razgledati svakog dana do 23. listopada.