Karlovac dobiva poduzetnički inkubator usmjeren na inovacije i visoke tehnologije

Županijska gospodarska komora Karlovac pokreće poduzetnički inkubator za poduzetnike početnike, s ciljem doprinosa razvoju poduzetništva i povećanju konkuretnosti. Inkubator je prije svega namijenjen poduzetnicima orijentiranima na inovacije, visoku tehnologiju i strana tržišta.

Poduzetnički inkubator, odnosno Razvojni centar, nalazit će se u prostorijama Županijske gospodarske komore. Poduzetnici-početnici koji obavljaju djelatnosti s osloncem na informatiku i visoke tehnologije, razvijaju novi proizvod temeljen na znanju i inovaciji, zapošljavaju visokoobrazovani kadar, a orjentirani su pretežito na izvoz, pozvani su da se prijave na danas objavljeni Javni poziv, kaže Zlatko Kuzman, predsjednik HGK Županijske komore Karlovac.

U prvoj fazi, pojasnio je, bit će primljeno osam poduzetnika, koji će imati pravo na besplatno korištenje ureda u prvoj godini poslovanja, besplatno korištenje interneta, dvorana za sastanke, savjetodavnu pomoć i predstavljanje na portalu komore. Naime iskustvo djelatnika gospodarske komore stečeno kroz sustav savjetodavnja poduzetnika pokazalo je da poduzetnicima-početnicima u startu najveći problem predstavlja preskup najam prostora.

U prvoj godini i prostor i sve savjetodavne usluge bit će besplatne, u drugoj godini poduzetnici-stanari Inkubatora plaćat će simboličnu cijenu od 30 kuna po četvornom metru s uključenim režijama, a u trećoj 60 kuna. Razvojni centar omogućit će vrijeme inkubacije tvrtke od tri godine. Naime ideja je da u tom periodu tvrtka postane zrela i sposobna za samostalno funkcioniranje te napravi mjesta za nove početnike. Zahtjevi će se primati do popune prostora.

Osim samih poduzetnika-početnika, kako je rečeno, koristi od ovog projekta Županijske gospodarske komore trebala bi imati cijela zajednica. Veleučilište, škole i udruge inovatora dobit će dodatni alat za afirmiranje svoje djelatnosti. Lokalna zajednica dobit će priliku povećati broj novih poduzetnika baziranih na visokim tehnologijama i mjesto gdje će se tvrtke moći razvijati od ideje do konkretnog projekta. Bude li interesa, predviđeno je i širenje inkubatora te bi on naposlijetku mogao obuhvatiti oko 30 poduzetnika.