Karlovac se sjeća jednog od najtežih dana…

Karlovac i njegovi stanovnici danas se prisjećaju jednog od najtežih dana iz njegove novije povijesti. Prije točno 25 godina, 4. listopada 1991., počeo je neprijateljski topnički napad na Karlovac. Rat je za Karlovčane toga dana postao surova stvarnost, sirene koje pozivaju na opasnost i boravak u skloništima postali su svakodnevnica. Prema gradu tog je dana ispaljeno 500-injak granata, a napad je potrajao do 6. listopada. Bio je to prvi u nizu napada na Karlovac u kojem je poginulo 28 ljudi, a 174 je ranjeno, većinom civila.

I ove će godine tim povodom na Turnju biti održana komemorativna svečanost “Sjećanje na Turanj”. Započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Spomen obilježjem poginulim braniteljima na Turnju u 13 i 15, kada su raketirana Slunjska brda, nakon čega slijedi obilazak radova na Muzeju Domovinskog rata. U prostorijama gradske četvrti, u 14 sati bit će projekcija filma “Karlovac ratne godine”.

Uoči obilježavanje godišnjice napada na Karlovac, u Aleji hrvatskih branitelja Udruga veterana satnije Rebels otvorit će spomenik postrojbama koje su branile grad, a koje se ne nalaze na krajputašima, tj. piramidama u Aleji. Početak je u 12 sati i 30 minuta. Navečer će pak, u 19 sati sa crte bojišnice na Turnju biti zapaljene i puštene lanterne u zrak. Organizatori su Udruga hrvatskih branitelja motorista Karlovac i Osnovna škola Turanj.