Dragi sine, javi nam se kako si i da li si još živ. Napisale su ovo u jeku prvog svjetskog rata mladom Karlovčaninu na bojištu na Soči njegova majka i sestra. Danas, taj isti vojnik i pismo postali su još simbol borbe protiv rata, a hrvatsko slovenska priča započeta 2010. godine dobila je svoj nastavak.

Otkrivanje statute u spomen poginulim pripadnicima 96. Karlovačke pješačke pukovnije stradalih u Prvom svjetskom ratu na bojišnici uz rijeku Soču u parku Veleučilišta u Karlovcu organizirali su Općina Miren-Kostanjevica i Općina Šempeter-Vrtojba iz Slovenije i Grad Karlovac.

”Danas ustvari otkrivamo spomenik, skulpturu vojnika iz Prvog svjetskog rata, koji je poklon Gradu Karlovcu od Općina Miren-Kostanjevica i Općina Šempeter-Vrtojba. Autor spomenika je Davorin Marušič, predsjednik udruge koja njeguje sjećanja na Prvi svjetski rat. Važno je istaknuti da je skulptura vojnika izrađena od krhotina granata iz Prvog svjetskog rata. Budući da je veliki dio Karlovčana, pripadnika 96. Karlovačke pješačke pukovnije, upravo s ovog mjesta usmjeravan na bojišnicu uz rijeku Soču, odlučeno je da skulptura bude postavljena u ovom parku. Naime, u zgradi Veleučilišta tada je bio generalat, koji je usmjeravao vojnike na frontu. U znak zahvalnosti na žrtvu karlovačkih vojnika u obrani slovenskog Krasa u Prvom svjetskom ratu, općine s tog područja poklonile su Gradu Karlovcu ovaj spomenik.” – istaknuo je Dubravko Delić, zamjenik gradonačelnika Grada Karlovca.

Spomenik svim stradalima u 1. svjetskom ratu na bojištu na Soči izrađen je od krhotina granata iz prvog svjetskog rata, a crveni kamen za spomenik dali su talijanski Alpini iz Asiaga. Njegova poruka je je – mir.

”Prije šesnaest godina osnovali smo jedno društvo na Krasu, koje skuplja informacije i čisti lokacije vezane uz Prvi svjetski rat. Kada smo jednom prilikom čistili u maloj šumici iz našeg sela mjesto vezano uz ta događanja i popravili spomenik 96. Karlovačkoj pješačkoj pukovniki, došli smo na ideju za ovu skulpturu. Na tom spomeniku u šumi piše da tu počivaju junaci poginuli u 7. Kraškoj bitci, a ta bitka bila je upravo na području općine Miren- Kostanjevica, ispred sela Lokvica. Dio pukovnije bio je poslan u Italiju u Asiago, a mi se već godinama družimo s talijanskom udrugom, koja također njeguje uspomene na frontu uz rijeku Soču, pa smo odlučili zajednički napraviti ovu bistu kojoj je osnovna poruka mir.” – istaknuo je autor statue Davorin Marušić.

Inače ova statua vojnika koji u ruci drži pismo svoje majke, nakon Male Glorijete i arkada Hermanna Bollea na vojnom groblju te zapisa o poginulima u Crkvi Svetog Trojstva, još je jedan spomenik u počast žrtvama Prvog svjetskog rata u Karlovcu.