“Draganić može graditi budućnost na temelju svoje povijesne baštine”

“Arheološka nalazišta u Draganiću” i “Hrvatska glagoljaška baština” neke su od tema stručnog skupa koji održan sinoć povodom dana Plemenite općine Draganić. Skup je organizirala udruga Zraka, čiji je zadatak čuvanje tradicije draganićkog kraja.

Najstariji zapis u kojemu se spominje “Plemenita općina Draganić” datira iz 13. stoljeća. Radi se o povelji kralja Bele IV, izdanoj 4. listopada 1264. godine. Dokument nažalost nije sačuvan, no na njega se pozivaju brojni povjesničari, pa su ga u draganićkoj udruzi Zraka odabrali kao datum ove obljetnice i odlučili upravo oko tog datuma organizirati stručne skupove čiji je cilj očuvanje lokalne kulturno-povijesne baštine.

Sinoćnji stručni skup bio je treći po redu, a obuhvatio je pet tema. Posebno nadahnuto bilo je predavanje o Hrvatskoj glagoljaškoj baštini i njenim potencijalima u kontekstu razvoja turističke ponude. Upravo draganićki kraj ima mogućnosti graditi svoju budućnost na temeljima prošlosti, poručeno je sa stručnog skupa.

Osim o arheologiji i glagoljaškoj baštini, posjetitelji su mogli čuti ponešto o dvije povijesne osobe iz draganićkog kraja o čijim životima šira javnost malo zna – ratniku barunu Danielu Peharniku-Hotkoviću, jednom od rijetkih Hrvata odlikovanih Vojničkim redom Marije Terezije te Antunu Vraniću, župniku zaslužnom za objavu prve knjige na hrvatskom jeziku namijenjene djeci. Predstavljena je i monografija o 60 godina rada OŠ Draganić. Inače, kako se moglo čuti na skupu, draganićki kraj ima mnogo dulju tradiciju kontinuiranog školstva, staru čak 230 godina.