Održana kestenijada i vatrogasna vježba u Zagradcima

Uz pokaznu vatrogasnu vježbu i nastupe kulturno umjetničkih društava u Zagradcima je održana prva kestenijada. Cilj je okupiti ljude, povezati ih i pokušati održati život na ovim područjima u kojima je najveći problem odlazak mladih i sve veći broj staračkih domaćinstava.

Na inicijativu DVD-a Zagradci, a uz podršku i pomoć nedavno osnovanog KUD-a Sveti Fabijan održana je kestenijada koja je privukla velik broj posjetitelja iz okolnih mjesta. Uz domaći KUD nastupili su i gosti iz KUD-a Sv. Juraj Duga Resa koji su im veliku podršku dali i pri osnivanju prije nekoliko mjeseci. Iako postoje kratko, iza njih su već brojni nastupi na raznim događanjima u županiji i šire. No, osim KUD-a veliku ulogu u mjestu ima i DVD. Tako je održana i vatrogasna vježba kojoj su se odazvali i vatrogasci iz susjednih mjesta.

Vatrogascima je veliki problem što se zemlja ne obrađuje više u velikoj mjeri, stoga su i požari češći nego prije. Srećom ova je sezona bila dobra, odnosno bilo je manje od pet požara.

Svi uključeni uvjereni su da je ovo tek prva u nizu manifestacija koja će biti održana u Zagradcima, a sve u cilju zadržavanja i vraćanja života u ruralna područja.