Jelić o natječaju za direktora HRK-a: Natječaj nismo morali niti objaviti

Hrvatski radio Karlovac trebao bi uskoro dobiti novog čelnog čovjeka, pa je Grad Karlovac raspisao natječaj za radno mjesto direktora. U natječaju stoji kako je za direktora uz pet godina radnog iskustva i organizatorske sposobnosti potrebna visoka, viša ili srednja stručna sprema. Ovo posljednje posebno je zasmetalo oporbu, konkretno SDP koji tvrdi kako samo u Srbiji i Crnoj Gori je za direktora potrebna tek srednja stručna sprema.

– Kakva je to poruka mladima, onima koji su s visokom spremom na burzi, a takvih je u Karlovcu 303, poručuju karlovački SDP-ovi. Stoga pozivaju vlasnike Hrvatskog radio Karlovca i Nadzorni odbor da ponište ovaj natječaj i raspišu novi u kojem će se tražiti visoka stručna sprema.

Međutim, gradonačelnik Damir Jelić u ovom natječaju ne vidi ništa sporno i kaže kako on uopće nije morao biti objavljen.

– Mi smo mogli odabrati direktora kad god smo htjeli unutar ovog termina i bez ikakvog natječaja. Ako je sramotno to što smo raspisali natječaj, što je dodana vrijednost u ovom trenutku onda pitanje sramote treba definirati. Možda je kontra pitanje jesmo li ga trebali raspisivati? Kad idete iznad načela koja su vam postavljena stvaraju se problemi. Razmislit ćemo danas – sutra, možda je to poriv i da ne treba raspisivati natječaj, komentirao je gradonačelnik Jelić.

SDP-ovci u svom priopćenju napominju kako je poznat slučaj bivšeg direktora ovog radija s lažnom diplomom, a sada ne treba gotovo nikakva. No gradonačelnik napominje kako je i prije 2005. bilo slučajeva direktora gradskih tvrtki sa srednjom stručnom spremom, ali ne od kako je on na vlasti te dodaje kako stupanj obrazovanja nije garancija kvalitete rada.

– Poznajem ljude koji sa srednjom stručnom spremom odlično rade, poznajem ljude koji u gradskoj upravi sa višom stručnom spremom vuku terete visoke stručne spreme, ali nemojmo prejudicirati. Vidjet ćemo tko će se uopće javiti, nakon čega ćemo vidjeti hoće li prevladati to ili nešto drugo. U ovom trenutku na Nadzornom odboru je da odabere najsposobnijeg, dodao je Jelić.

Rok za dostavu dokumentacije je 21. listopad, a kandidati će o rezultatima biti obaviješteni pisano u roku od 15 dana. Onaj tko želi biti direktor HRK-a uz uobičajenu dokumentaciju treba dostaviti i plan poslovanja za iduće četiri godine.