Matija, sretan rođendan!

Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa sa prirođenom srčanom greškom. Njih 100 tisuća ne doživi 1. rođendan. Djeca s kardiološkim problemima od samog rođenja, a ponekad i prije toga, prolaze veliku borbu za život, a jedan od malih ratnika koji je u tome uspio je 12-godišnji Karlovčanin Matija Pahanić, koji je, uz to, dijete s Downovim sindomom.

Matija je ovih dana proslavio 12. rođendan. Za zdravu djecu 12. rođendan možda i nije ništa posebno, no za obitelji djece rođene sa srčanom manom to je itekako velika stvar. Matija je, naime, rođen s ozbiljnim prognozama i u ranom je djetinjstvu prošao je čak dvije operacije srca, jednu u Hrvatskoj, drugu u Austriji. Danas pohađa 5. razred Centra za odgoj i obrazovanje na Baniji i uživa u igri s prijateljima. Uz redovne kontrole, danas fizički može sve što i njegovi zdravi vršnjaci.

Matija je samo jedno od 400 djece koliko ih se godišnje rodi u Hrvatskoj sa srčanom greškom. Njih otprilike pola mora na operaciju. Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Hrvatskoj nalazi se u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb. Ovdje djeluje i udruga “Veliko srce malom srcu”, koja je od nemjerljive pomoći roditeljima koji se nađu u situaciji da život njihova tek rođenog djeteta visi o koncu.

Nakon svega, ono najvrednije je susresti dijete koje bez liječničke pomoći danas najvjerojatnije ne bi bilo ovdje, vidjeti ga kako trči i uživa s drugom djecom, zaključuje dr. Hrvoje Kniewald, subspecijalist pedijatrijske kardiologije i volonter udruge “Veliko srce Malom srcu”. Roditelje koji se tek suočavaju s ovakvom situacijom poziva da zadrže pozitivan stav.