OŠ Žakanje u konkurenciji za najljepši školski vrt

Krajem prošle godine školske zgrade OŠ Žakanje dobile su nove obrise završetkom radova na energetskoj obnovi. Škola je uz energetski učinkovitu ovojnicu dobila i novo krovište, a obavljena je i zamjena prozora. Projekt vrijedan milijun i 153 tisuće kuna, sa 40 posto financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 60 posto su sredstva Karlovačke županije.

– Ovi radovi zajedno s radovima na sportskoj dvorani ostavili su bili traga na okoliš. No nakon svih tih radova pristupilo se uređenju okoliša veličine dva hektra. Tako je uređeno dječje igralište, učionica na otvorenom koja ima sjenicu i jezerce gdje učenici za toplijeg vremena provode i uče dio nastave prirode i geografije, a oko same škole zasađeno je cvijeće i drveće, kazala nam je ravnateljica Vesna Hajsan – Dolinar.

U okoliš se svake godine ulaže, a osim domara u održavanju sudjeluju i nastavnici kao i sami učenici. Sve to donijelo im je i priliku konkurirati za najljepši školski vrt kontinentalne Hrvatske u sklopu natječaja HRT-a i Fonda za zaštitu okoliša.

– Ovo ljeto obišlo nas je povjerenstvo, ne znamo kakva će biti konačna ocjena, ali s obzirom na sve uloženo, odrađeno i s obzirom na sam iskorak u odgoju i obrazovanju nadamo se nekom uspjehu, dodala je ravnateljica.
Hoće li taj trud cijele škole biti nagrađen bit će poznato 11. studenog kada će biti snimanje emisije i dodjela nagrada.