137. dugoreška brigada obilježila 25. obljetnicu osnutka

Prošlo je 25 godina otkako je formirana 137. dugoreška brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske. Članovi postrojbe jučer su povodom ove obljetnice položili vijence na spomeniku pred dugoreškom Gradskom upravom, sudjelovali na misi zadušnici održanoj u spomen na sve poginule i umrle pripadnike te na kraju i svečanoj sjednici u gradskoj Vijećnici.

26. listopada 1991. godine osnovana je 137. dugoreška brigada, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Duge Rese i Karlovca. Pripadnici brigade jučer su se obilježili obljetnicu i prisjetili se događanja od prije 25 godina. Pripadnici 137. brigade prethodno su se borili u trećoj bojnoj 110. karlovačke brigade. Zapovjed o formiranju dugoreške brigade stigla je nakon događaja s početka rujna 1991., kada su započeli napadi s lijeve obale Korane na sela Barilović, Šćulac i Siča, podsjetio je Ivo Benić, predsjednik Udruge pripadnika 137. brigade. Između 30. i 31. prosinca ’91 zauzeli su sela Donja i Gornja Zastinja, a u rujnu ’92 odlaze na posavsko bojište.

O ratnom putu brigade snimljen je i dokumentarni film koji je sinoć prikazan u dugoreškoj gradskoj vijećnici. U vijećnici se tražilo mjesto više, a obljetnicu su pjesmom uveličale članice pjevačkog zbora “Vile”.