U srijedu počinje cijepljenje protiv gripe

Cjepivo protiv gripe stiglo je u Karlovačku županiju, točnije distribuira se u ambulante obiteljske medicine. Cijepljenje protiv virusa kreće u srijedu.

U Karlovačku je županiju stiglo 8160 doza cjepiva protiv gripe, a distribucija po ambulantama obiteljske medicine je pri kraju i sve je spremno za početak cijepljenja. Ove je godine na raspolaganju nešto više doza nego li je to bilo u prošloj sezoni.

Cijepljenje se preporučuje osobama starijim od 65 godina, štićenicima domova za starije osobe, kroničnim bolesnicima, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama za koje je besplatno.

Gripa nije obična prehlada, već je to ozbiljna bolest čiji osnovni simptomi – visoka temperatura, groznica, glavobolja, mijalgija… prevladavaju nad onim respiratornim. Respiratorni sustav ovaj izrazito zarazni virus kojem inkubacija traje ponekad i manje od 24 sata zahvaća nešto kasnije kada «slama» cijeli organizam, a jedan oboljeli može zaraziti čak dvanaestero ljudi. Stoga nije naodmet cijepiti se, upozoravaju stručnjaci.

Cjepivo će štititi protiv tri tipa gripe – Californije, poznatijeg kao H1N1, Hong Konga i Brisbanea. Za kategorije kojima se preporučuje cijepljenje ono je besplatno, a HZZO još nije odredio cijenu cijepiva za ostale skupine. Cijepljenje se preporučuje odraditi kod svog izabranog liječnika, no bit će moguće i u Zavodu za javno zdravstvo svakodnevno od 8 do 14 sati.