Karlovčanima predstavljena nova knjiga reportera Hrvoja Ivančića: “Za’atar – zbirka priča s Bliskog istoka”

U punoj dvorani Knjižnice za mlade u Karlovcu sinoć je predstavljeno novo djelo novinara, ratnog reportera i književnika Hrvoja Ivančića “Za’atar – zbirka kratkih priča s Bliskog istoka”. Ovo je treća Ivančićeva knjiga, a inspirirana je dugogodišnjim odlascima u zaraćene krajeve.

Ratni reporter Hrvoje Ivančić već niz godina izvještava s Bliskog istoka. U Siriji je boravio u nekoliko navrata i o tamošnjim krvavim sukobima napisao brojne reportaže. “Za’atar” je njegova treća knjiga. Iako je riječ o fikciji, priče su itekako inspirirane stvarnošću.

„Autor razumije svijet o kojem piše i njegovu složenost: najveća je vrijednost upravo u izostanku crno-bijelih prikaza i u pokušaju da se izbjegnu popularni stereotipi.“, napisao je o Ivančićevoj knjizi novinar i književnik Ivica Đikić, a slično razmišlja i sam autor. “U svakom priči krećem iz nekih humanističkih pobuda. Cilj mi je bio prikazati Bliski istok kao nešto što nam je uistinu blisko, jer pogledamo li geografsku kartu, to nam je praktički iza ugla, a ni mentalno ni kulturološki ti ljudi nisu baš toliko različiti od nas. Muče ih iste brige, imaju iste snove, međutim već se godinama nalaze u žiži te geopolitičke igre gdje nisu važni ljudi, nego interesi”, kaže Ivančić. Lanjska izbjeglička kriza tijekom koje je kroz Hrvatsku prošlo na tisuću izbjeglica s Bliskog istoka pokazala je da u mnogim glavama predrasude postoje. Razlog tome je neznanje, smatra Ivančić. “Sve te negativne konotacije dolaze iz neznanja, poistovjećivati izbjeglice i teroriste može samo neinformiran ili bolestan um”, zaključuje.

Nakon Dunavskog bluesa, romana Samsara – put na Istok i zbirke priča “Za’atar”, Ivančić ne miruje. Sljedeća tema kojom će se baviti bit će Afrika, no detalje za sada ne otkriva.