Školski sindikat “Preporod” u idućih nekoliko dana najavljuje masovne tužbe zbog nepoštovanja Sporazuma o rastu plaća vezano uz rast BDP-a. Na ovu temu održani su sastanci u svim većim gradovima u kojima sindikat djeluje, a danas je na red došao i Karlovac.

Nova Vlada mora odmah krenuti u rješavanje otvorenih pitanja, smatraju u Školskom sindikatu “Preporod”. Ono što najhitnije treba rješavati je pitanje dugovanja, odnosno plaća koje nisu rasle kako je bilo predviđeno Sporazumom. Zaključak je to svih do sada održanih sastanaka u županijskim organizacijama sindikata, kaže čelnik sindikata Željko Stipić.

Prošla vlast pokazala je nezainteresiranost za ovaj problem pa osim sudskih tužbi ne preostaje drugi način da se ishodi ono što našim članovima pripada, stav je sindikata. Država je, izračunali su, dužna oko 5 i pol tisuća kuna na razini pojedinačne učiteljske plaće. Uzmu li se obzir tužbe za sve zaposlene u javnim službama dug se penje na oko milijardu kuna, i to bez kamata i sudskih troškova.

Očekivanja sindikata od nove Vlade su velika, jer čitav je niz otvorenih pitanja. Još jedno pitanje su kolektivni ugovori koji istječu u prosincu. Pregovori još nisu ni počeli, a za mjesec dana trebali bi biti završeni. Ono što je sigurno je da je novi resorni ministar sjeo u vruću stolicu. U sindikatu se nadaju da će znati s time nositi i biti u stanju ispuniti očekivanja zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.