Do 15. studenog na automobile stavite zimske gume!

Sezona promjene ljetnih u zimske gume u punom je jeku. Naime, 15. studenog na snagu stupa zakonska odredba o obveznoj zimskoj opremi na vozilima. Prema svemu sudeći Karlovčani se toga većim dijelom pridržavaju. Pokušali smo saznati zašto uopće promijeniti gume na automobilima, osim da izbjegnete novčane kazne.

Zimsku opremu na vozilima čine sve četiri jednake zimske gume, s oznakom M + S ili lošija varijanta – sve četiri novije ljetne gume s dubinom utora od minimalno četiri milimetra s lancima u prtljažniku koji bi se koristili po potrebi, kaže Dobrivoj Kovačević iz HAK-a.

Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi zraka nižoj od 7 stupnjeva Celzijusa ljetne gume gube elastičnost, kao i svojstva prianjanja na podlogu, koja imaju u uvjetima za koja su predviđena. Najbolje je, stoga,već od studenoga, na automobil staviti sve četiri zimske gume, istog proizvođača, marke i modela te dimenzija koje propisuje proizvođač automobila.

Na trenutnim temperaturama potrebno je provjeriti i metlice brisača, stanje akumulatora jer on pri niskim temperaturama također gubi kapacitet, stanje svjetala i antifriz također bi trebalo provjeriti, dodaje Kovačević.

Karlovčani su dosta disciplinirani po ovom pitanju, o čemu svjedoče i gužve kod vulkanizera. Komplet zimskih guma kod prosječne vožnje može izdržati dvije do tri sezone, stoga pripazite i na taj dio te čuvajte sebe i ostale sudionike u prometu.