Jesenska gospodarska prognoza – umjeren rast u teškim vremenima

Europska komisija za 2017. u europodručju predviđa rast od 1,5 %, a u EU-u od 1,6 %, prepreke rastu i slabljenje poticajnih čimbenika.

Očekuje se da će se umjeren gospodarski rast u Europi i dalje nastaviti jer određene prepreke rastu i slabljenje poticajnih čimbenika čine protutežu poboljšanju na tržištu rada i povećanoj privatnoj potrošnji. Prema jesenskoj prognozi objavljenoj danas Komisija očekuje rast BDP-a u europodručju od 1,7 % 2016., 1,5 % 2017. i 1,7 % 2018. (proljetna prognoza: 1,6 % 2016., 1,8 % 2017.). Rast BDP-a u EU-u kao cjelini trebao bi pratiti sličan obrazac te se očekuje da će on ove godine iznositi 1,8 %, 1,6 % 2017. i 1,8 % 2018. (proljetna prognoza: 1,8 % 2016., 1,9 % 2017.).

Predviđa se da će do 2018. privatna potrošnja i dalje biti glavni pokretač rasta, a podupirat će je očekivani daljnji rast zaposlenosti i blago povećanje plaća. Troškovi zaduživanja i dalje su povoljni za rast zbog izuzetno prilagodljive monetarne politike. Očekuje se da će ukupni proračunski deficit europodručja nastaviti padati, a fiskalna politika ostati nerestriktivna. Ulaganja bi se trebala nastaviti povećavati.

No, politička nesigurnost, spor rast izvan EU-a i slaba aktivnost svjetske trgovine negativno utječu na izglede za rast. Postoji i dalje rizik da bi se rast zbog slabih gospodarskih rezultata ostvarenih posljednjih godina mogao usporiti, a kontinuirana stagnacija ukazuje na mogućnost bržeg rasta bez prekomjernih inflacijskih pritisaka. Osim toga, narednih se godina europsko gospodarstvo neće više moći osloniti na izvanrednu potporu vanjskih čimbenika, kao što su pad cijena nafte i deprecijacija valute.

Podaci za Hrvatsku dostupni su na linku

http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/forecasts/2016_autumn/hr_en.pdf

Sponzorirani članak